You are here: HomeNewsWorld NewsDagens Nyheter (Sweden)
PreviousHeadlines SwedenNext

Dagens Nyheter


Finland kallar upp rysk ambassadör
Finlands utrikesminister Timo Soini (Blå) har kallat upp Rysslands ambassadör Pavel Kuznetsov till ett möte. Orsaken är att Ryssland påstås ha stört gps-utrustning vid Natoövningen Trident Juncture mellan den 16 oktober och den 7 november. Både Norges försvarsdepartement och Finland har riktat misstankarna österut.
(Fri, 16 Nov 2018 22:41:51 GMT)

Kyligare väder på gång – men sol i helgen
Det blir kallare i Sverige framöver. De milda dygnen med endast 2–3 graders skillnad mellan natt och dag är över. Men frukta ingen monstervinter, däremot kallare, speciellt framåt nästa helg. Njut först av denna helg, klart och soligt i norr och även i östra Svealand.
(Fri, 16 Nov 2018 22:24:40 GMT)

Bombregn över Afghanistan drabbar civilbefolkningen
Allt fler bomber fälls över Afghanistan. Det drabbar i stor utsträckning civilbefolkningen, visar ny statistik från FN och USA:s centralkommando. 
(Fri, 16 Nov 2018 22:03:18 GMT)

Man utsatt för mordförsök i Malmö
En man i 30-årsålder har utsatts för ett mordförsök i Malmö. Mannen har själv tagit sig till sjukhuset med knivskador, uppger polisen.  – Vi försöker nu lokalisera en brottsplats, säger Rickard Lundqvist, polisens presstalesperson vid Region syd. 
(Fri, 16 Nov 2018 21:52:48 GMT)

Topplagen vann – Modos sjätte raka förlust
Det fanns ett glädjeämne för Modo i bortamatchen mot Västerås. Den NHL-meriterade hemvändaren Tobias Enström gjorde äntligen sitt första mål sedan återkomsten inför säsongen. Det hjälpte däremot föga då Västerås vann med 6–2, och Modo åkte på sin sjätte raka förlust.
(Fri, 16 Nov 2018 21:07:02 GMT)

Huthirebeller klara för fredssamtal i Sverige
Martin Griffiths, USA:s FN-sändebud för Jemen, säger att han snart kommer att kalla parterna i krigets Jemen till ett fredssamtal i Sverige – med syftet att få slut på kriget, rapporterar nyhetsbyrån AP. – Vi tror att det kommer att bli samtal, säger en källa på svenska utrikesdepartementet (UD) till TT.
(Fri, 16 Nov 2018 21:04:20 GMT)

Stort slagsmål i Göteborg – två till sjukhus
Två personer har knivskurits i samband med ett stort slagsmål i stadsdelen Hjällbo i Göteborg. Enligt polisen är det flera personer som har slagits. 
(Fri, 16 Nov 2018 20:58:48 GMT)

Matsvinnet i butikerna hamnar i kornas mage
Livsmedelshandlaren har för mycket bröd. Djuren har för lite mat. I matsvinnets och foder­bristens Sverige har lantbrukaren Per-Uno Karlsson skapat ett tillfredsställande lokalt kretslopp.
(Fri, 16 Nov 2018 20:28:06 GMT)

FN: Brittisk åtstramning gör fattiga än fattigare
Den brittiska regeringens åtstramningspolitik och nedmontering av det sociala skyddsnätet har fördjupat fattigdomen i Storbritannien och orsakat onödigt lidande bland landets fattigaste medborgare. Det hävdas i en starkt kritisk FN-rapport, publicerad på fredagen.
(Fri, 16 Nov 2018 20:18:52 GMT)

Radiotjänst lägger varsel för 76 tjänster
Riksdagen har beslutat att ersätta radio- och tv-avgiften med en skatt. Det innebär att dagarna för Radiotjänst i Kiruna är räknade.
(Fri, 16 Nov 2018 20:18:44 GMT)

Karensdag vid vab – så ska föräldraförsäkringen ändras
Korta föräldraförsäkringen och inför karensdag vid vård av sjukt barn. Så vill tre moderata politiker förnya föräldraförsäkringen och menar att förslagen öppnar för att höja ersättningsnivån.
(Fri, 16 Nov 2018 20:12:03 GMT)

Dagens skiva: Damon Albarn söker det brittiska i Brexittider
På andra albumet från supergruppen The Good, the Bad & the Queen besjunger Damon Albarn sitt fosterland i en förvirrad tid, lika dystergrått som vackert, med svajig musik och ledsen röst.
(Fri, 16 Nov 2018 20:00:00 GMT)

”Korta föräldraförsäkringen och höj ersättningsnivån”
DN DEBATT 17/11. Föräldraförsäkringen bör kortas till tolv månader och uttaget av föräldrapenningdagar bör koncentreras till barnets första levnadsår. Besparingarna innebär utrymme att höja ersättningen. Vi vill även införa en karensdag vid vård av sjukt barn, skriver de tre moderata politikerna Benjamin Dousa, Ulrica Schenström och Eva Uddén Sonnegård.
(Fri, 16 Nov 2018 20:00:00 GMT)

Så förbereder sig partierna för eventuellt extraval
De flesta av riksdagspartierna uppger att de är väl rustade för ett eventuellt extraval. Både Miljöpartiet och Sverigedemokraterna har avsatt pengar som kan användas vid ett sådant. Men partiernas förutsättningar och förberedelser skiljer sig åt. 
(Fri, 16 Nov 2018 19:51:47 GMT)

Kraftig smäll i Huddinge
Flera personer har larmat polisen om en kraftig smäll i Visättra i Huddinge, söder om Stockholm. Polisen har nu skickats till platsen där explosionen har hörts.   – Någon har också uppfattat ett ljussken i samband med smällen, säger Eva Nilsson, presstalesperson hos Stockholmspolisen. 
(Fri, 16 Nov 2018 19:49:29 GMT)

Många föräldrar sparar till barnens bostad
Sex av tio föräldrar sparar antingen själva eller genom någon annan till barnens första boende, visar en ny Sifoundersökning. Men många lägger inte undan pengar alls.
(Fri, 16 Nov 2018 19:36:17 GMT)

Luleå krossade publikrekordet i SDHL
6 220 personer valde att gå och se Luleå mot AIK i Coop Norrbotten arena under fredagskvällen. Det innebär ett nytt publikrekord i SDHL – med råge. – Jag vet inte vad mer man kan säga än att det är helt fantastiskt, säger Luleås Emma Nordin.
(Fri, 16 Nov 2018 19:29:33 GMT)

Trump: Har svarat på Muellers frågor
Donald Trump har nu svarat skriftligt på frågorna från Rysslandsutredningens särskilda åklagare Robert Mueller. Men svaren har ännu inte skickats in.  – Jag svarade på dem utan några problem, säger Trump i en pressträff i Ovala rummet, enligt nyhetsbyrån AP. 
(Fri, 16 Nov 2018 19:15:15 GMT)

Johan Croneman: Ingen ger sig innan eldandet har orsakat en megakatastrof
Röken från bengaliska eldar gjorde att AIK:s match i Kalmar blev försenad. Guldjagande IFK Norrköpings match mot Häcken i Göteborg var färdigspelad klart tidigare. DN:s sport i tv-krönikör Johan Croneman är upprörd över flatheten mot pyroteknik på läktarna och förutspår att det krävs en katastrof innan Svenska fotbollförbundet tar tag i saken på allvar.
(Fri, 16 Nov 2018 19:10:31 GMT)

Allt fler väljer att binda bolåneräntan
Riksbankens planerade räntehöjning har fått bolånetagarna att binda sina bolåneräntor.  – Det är större intresse än vanligt, säger Anna Sundblad, presschef på Danske Bank i Sverige. 
(Fri, 16 Nov 2018 19:02:33 GMT)

Falcon Funds-misstänkt flydde fotboja
En av de huvudmisstänkta i pensionshärvan kring Falcon Funds är på rymmen, trots att han var utrustad med en elektronisk fotboja. Han är internationellt efterlyst, skriver Dagens industri.
(Fri, 16 Nov 2018 19:01:21 GMT)

Äldsta i Sverige som överlevt Auschwitz död
Genia Johannesson var den äldsta i Sverige som överlevt nazisternas utrotningsläger i Auschwitz. Nu har hon gått bort, 97 år gammal, skriver  Kristianstadsbladet.
(Fri, 16 Nov 2018 18:54:25 GMT)

Manusförfattaren William Goldman är död
Den amerikanske författaren William Goldman har avlidit, skriver Deadline. Han vann en Oscar för sitt första filmmanus, ”Butch Cassidy och sundance kid”, som blev film med Paul Newman och Robert Redford 1969. Han vann en Oscar för bästa manus efter förlaga för ”Alla presidentens män” från 1976, även om han senare ångrade att han åtagit sig uppdraget att skriva manus till filmen, då han tvingades skriva om flera gånger.
(Fri, 16 Nov 2018 18:43:03 GMT)

Jasmin Mozaffaris uppväxtdrama ”Firecrackers” vann Bronshästen på Stockholms filmfestival
De kvinnliga filmskaparna dominerade stort när Stockholms filmfestival delade ut årets priser på fredagskvällen. Jasmin Mozaffaris sprakande uppväxtdrama ”Firecrackers” vann Bronshästen för bästa film medan Crystal Moselles ”Skate kitchen” tog hem debutantpriset.
(Fri, 16 Nov 2018 18:40:00 GMT)

Michael Winiarski: Domarna slår fast att Röda khmererna utförde folkmord
Under de mer än 40 år som gått sedan miljoner människor dödades under de kommunistiska Röda khmerernas regim i Kambodja har ingen av de ansvariga ledarna dömts för folkmord. Men nu har det skett, sedan en särskild FN-stödd tribunal i Kambodja avkunnat sina domar.
(Fri, 16 Nov 2018 18:13:45 GMT)

Malin Persson Giolito: Glöm aldrig vem som nekades skydd överallt
Det är inte så långt kvar till jul och därmed kampen för att vara ömsom avslappnad, ömsom perfekt... DN:s bokkrönikör Malin Persson Giolito söker magin hon läste om i barnböckerna – men den bästa sagan är ändå alltid Julevangeliet.
(Fri, 16 Nov 2018 18:00:00 GMT)

Hårt pressad May tillsätter nya ministrar
LONDON. Den brittiska premiärministern Theresa May försökte på fredagen ta tillbaka initiativet på hemmaplan med hjälp av en mindre regeringsombildning. Men May är fortsatt hårt pressad av den EU-skeptiska falangen i Tories, som anklagar hennes förslag till Brexit-avtal för att bryta mot de ”röda linjer” som hon själv tidigare målat upp. 
(Fri, 16 Nov 2018 17:53:46 GMT)

Viktors val: Stefan Löfven – Sveriges Napoleon?
Kan den franska revolutionen lära oss något om regeringsbildningen? Kanske inte, men det är värt ett försök. Äntligen fredag, med Sveriges ledande historiemagasin.
(Fri, 16 Nov 2018 17:36:00 GMT)

Allt inför slalompremiären i Levi
LEVI. Frida Hansdotter vann OS-guld i februari. André Myhrer likaså.  Nu börjar en ny slalomsäsong. Här är allt du behöver veta inför världscuppremiären i Levi.
(Fri, 16 Nov 2018 17:30:14 GMT)

Hansdotter vill förlänga mäktig svit: ”Vet att jag kan leverera”
LEVI. Hon tog inte bara OS-guld. I världscupen stod Frida Hansdotter på pallen – gång, efter gång, efter gång. Sju raka pallplatser förra vintern ger självförtroende inför lördagens slalompremiär: – Det är nog det som jag är mest stolt över i min karriär, att jag har haft den här höga lägstanivån.
(Fri, 16 Nov 2018 17:26:16 GMT)

Klubben: Bahta är inte dopad
Löparstjärnan Meraf Bahta får nu stöd av sin klubb efter beskedet att hon riskerar ett års avstängning för brott mot dopningsreglerna. I ett uttalande som Göteborgs-Posten har tagit del av skriver Hälle IF:
(Fri, 16 Nov 2018 17:19:53 GMT)

Tränaren i Trelleborg sparkas
Trelleborg slutade klart sist i allsvenskan och spelar i vår i superettan. Efter den tunga säsongen tvingas nu Patrick Winqvist lämna sitt uppdrag som huvudtränare.
(Fri, 16 Nov 2018 17:16:48 GMT)

Enda flyktingen som Ungern accepterar: Orbáns korruptionsdömde vän
Nolltolerans mot flyktingar har varit en profilfråga för Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Men nu gör han ett undantag: Makedoniens fängelsedömde exledare flydde hemlandet i en ungersk diplomatbil – och kommer troligen att få asyl i Ungern.
(Fri, 16 Nov 2018 17:10:04 GMT)

Stenson imponerar i comebacken
Henrik Stenson visar fin form i comebacken efter armbågsoperationen.
(Fri, 16 Nov 2018 17:07:09 GMT)

Martin Gelin: Beslutet en viktig seger för pressfriheten
CNN-journalisten Jim Acosta förbjöds tillträde till Vita huset efter att ha ställt tuffa frågor under en presskonferens. Nu ger en federal domare Acosta rätten att få sin pressackreditering till Vita huset tillbaka. Beslutet ses som en viktig seger för pressfriheten i ett USA där presidenten begår ständiga attacker mot nyhetsmedier.
(Fri, 16 Nov 2018 16:50:00 GMT)

Lisa Magnusson: Fler borde nöja sig med en halvbra partner
Varken Stefan Löfven eller Ulf Kristersson förstår sig på relationer.
(Fri, 16 Nov 2018 16:46:03 GMT)

Nu är det Löfvens ansvar att dörren inte stängs
DN 17/11 2018. Annie Lööf sätter fokus på sakpolitiken och lämnar dörren öppen till att tolerera en S-märkt regering som administrerar en god dos liberal politik. Det är klokt. 
(Fri, 16 Nov 2018 16:42:14 GMT)

Kvinna allvarligt skadad i explosion utanför Hudiksvall
En kvinna i 65-årsåldern skadades allvarligt i en explosion som inträffade i hennes hem utanför Hudiksvall under fredagsförmiddagen.
(Fri, 16 Nov 2018 16:35:35 GMT)

Minnesceremonier för Jamal Khashoggi
Familj och vänner till den mördade journalisten Jamal Khashoggi samlades i Saudiarabien och Turkiet under fredagen för att be begravningsböner. I Jamal Khashoggis hemstad Medina och i Mecka deltog flera tusen människor i gemensamma ceremonier för den bortgångne regimkritikern, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
(Fri, 16 Nov 2018 16:13:16 GMT)

Minnesord: Lars O Lundgren
Docent Lars O Lundgren, Stockholm, har avlidit vid 87 års ålder. Närmast anhöriga är livskamraten docent Louise Ekelund, bror och svägerska
(Fri, 16 Nov 2018 16:11:02 GMT)