PreviousHeadlines NetherlandsNext


Wiebes: einde brievenbus-bv in zicht
Nederland moet zijn lucratieve belastingafspraken met multinationals bekendmaken, vindt een delegatie van het Europees Parlement. 'Onze praktijk is perfect.'
(Fri, 29 May 2015 19:09:00 GMT)

Het mysterie Mark Rutte ontrafelt
Niets essentieels weten we van Mark Rutte. Ariejan Korteweg ging op zoek naar het geheim van de man die het lukt zowel dichtbij als op grote afstand te zijn.
(Fri, 29 May 2015 19:00:00 GMT)

Staatssecretaris Van Rijn wil blijven ondanks wantrouwen
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid wil ook aanblijven als volgende week de voltallige oppositie het vertrouwen in hem opzegt. Dat heeft de zwaar bekritiseerde PvdA'er intern aangegeven, bevestigen meerdere bronnen, zo blijkt uit een stuk in de Volkskrant van morgen.
(Fri, 29 May 2015 19:00:00 GMT)

Mede-oprichter Parool Wim van Norden overleden (97)
Wim van Norden, mede-oprichter van Het Parool, is vrijdag overleden. Hij was van 1945 tot en met 1979 directeur van de krant. Hij is 97 jaar geworden, meldt Het Parool.
(Fri, 29 May 2015 18:22:00 GMT)

Coen en Sander nemen met laatste show afscheid van 3FM
Coen Swijnenberg en Sander Lantinga hebben afscheid genomen van popzender 3FM. Daar was vandaag voor het laatst hun Coen en Sander Show te horen. De diskjockeys, altijd in voor een geintje, bedankten hun luisteraars 'die ons meer dan eens tot de orde hebben geroepen als we weer eens te ver waren gegaan'.
(Fri, 29 May 2015 17:09:00 GMT)

Rutte: Het 'Grote Dikke Ik' regeert te vaak
Mark Rutte mijdt doorgaans de preekstoel. Hij had er een hekel aan als zijn CDA-voorganger Balkenende weer eens over normen en waarden begon. Maar na ruim vier jaar in het Torentje schudde hij vrijdagavond dan toch de angst van zich af om al te betuttelend over te komen: op het VVD-congres in Arnhem haalde de liberale premier uit naar fatsoensverlies in het algemeen en de bonuscultuur in het bijzonder.
(Fri, 29 May 2015 16:42:00 GMT)

Rutte: Russische zwarte lijst ontbeert elke fundering
Premier Mark Rutte is boos over het besluit van Moskou om drie Nederlandse parlementariërs de toegang tot Rusland te ontzeggen. Nederland heeft dat de Russische autoriteiten inmiddels luid en duidelijk laten weten, maakte Rutte vandaag na de wekelijkse ministerraad bekend. Kamerleden Louis Bontes (VoorNederland) en Michiel Servaes (PvdA) en europarlementariër Hans van B Baalen (VVD) zijn door Rusland op een zwarte lijst gezet.
(Fri, 29 May 2015 14:59:00 GMT)

Fyra-verhoren: minister Schultz uit stevige kritiek op voorgangers
De parlementaire enquêtecommissie Fyra hield vandaag haar zevende dag van de openbare verhoren over het debacle met de hogesnelheidslijn. Ondervraagd werden directeur Financieringen Wouter Raab van het ministerie van Financiën, voormalig president-commissaris van de NS Wim Meijer en minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz. Volkskrantredacteur Sander Heijne woonde de zitting bij.
(Fri, 29 May 2015 10:09:00 GMT)

Amsterdam gaat meebetalen aan beveiliging synagoges
De gemeente Amsterdam gaat meebetalen aan de beveiliging van bedreigde instellingen zoals synagoges. Het college trekt er 2 miljoen euro voor uit, tot 2018.
(Fri, 29 May 2015 10:06:00 GMT)

Verzoek Voorhoeve om afblazen luchtsteun Srebrenica was al bekend
Volgens oud-luchtmachtofficier Bart Wagenaar hield de Nederlandse oud-minister Joris Voorhoeve van Defensie luchtsteun voor Nederlandse militairen tegen op de dag dat moslimenclave Srebrenica viel in 1995. Dat zei hij in de Telegraaf vanochtend. 'Totale valse berichtgeving', aldus Voorhoeve.
(Fri, 29 May 2015 08:49:00 GMT)

Wespennest Menterwolde, waar de armoede tot argwaan leidt
Een angstcultuur, geen angstcultuur, toch een angstcultuur, een vertrekkende burgemeester, een ontslagen gemeentesecretaris en een wethouder die opstapt: rustig is het nooit in de Groningse gemeente Menterwolde.
(Fri, 29 May 2015 00:00:00 GMT)

Karsu: van restaurantpiano tot Holland Festival
Nog niet heel lang geleden ontdekt achter de piano in het Turkse restaurant van haar ouders. Nu opent ze het Holland Festival. Zangeres Karsu Dönmez (25) over hoe dat zo, en zo snel, heeft kunnen gebeuren.
(Fri, 29 May 2015 00:00:00 GMT)

Het weer: wisselvallig en onvoorspelbaar
Vandaag schijnt af en toe de zon, maar buien zijn er ook.
(Fri, 29 May 2015 00:00:00 GMT)

Delftse 'moddermicroscoop' mogelijk echte Van Leeuwenhoek
In de Delftse gracht, daar vind je nog eens wat. Nadat vorig jaar 's lands oudste telescoop werd opgediept uit een gedempte gracht in de prinsenstad, heeft een amateur in opgebaggerde Delftse modder nu een mogelijk echte Van Leeuwenhoek-microscoop opgediept. De vinder herkende het apparaat niet, en zette het als 'raar schrijfinstrument' op e-Bay. Daar kocht een Spaanse verzamelaar hem voor 1.500 euro. Als de microscoop echt is, kan hij tienduizenden euro's waard zijn.
(Fri, 29 May 2015 00:00:00 GMT)

Heeft de starter van de toekomst al een spaarpot?
Een starter op de koopmarkt moet volgens het adviesrapport van het Financieel Stabiliteitscomité in 2028 eentiende van het huis uit eigen zak betalen. Daar bovenop komen kosten voor notaris, makelaar, taxateur en financieel adviseur. Wat betekent dit voor de starter van de toekomst?
(Fri, 29 May 2015 00:00:00 GMT)

'Handelshulp' stopt migranten niet
De 50 miljoen van minister Ploumen zal de migratie vanuit Afrika niet stoppen als er niet stevig wordt geïnvesteerd in goed bestuur en in de kracht van de armste groepen.
(Fri, 29 May 2015 00:00:00 GMT)

Waarom gaat het zo goed met sociale ondernemingen?
Uit vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat sociale ondernemingen het goed doen. Bij het Limburgse Emma Safety Shoes wordt duidelijk waarom.
(Fri, 29 May 2015 00:00:00 GMT)

Efteling veranderde in totalitair ministaatje
Hoe de Eftelling groei afdwingt.
(Fri, 29 May 2015 00:00:00 GMT)

Almere wil geen Saudische sjeik op moskeecongres
Burgemeester Annemarie Jorritsma wil dat Duitsland het visum intrekt van de Saudische sjeik Esam Alowed. Deze prediker is te gast op een driedaagse benefietcongres in Almere dat vandaag begint. De sheikh heeft in Duitsland een visum voor Nederland aangevraagd en gekregen.
(Thu, 28 May 2015 22:53:00 GMT)

Beau van Erven Dorens keert terug bij RTL
Beau van Erven Dorens gaat weer aan de slag voor RTL. Dat heeft de presentator donderdagavond onthuld bij Humberto Tan in het programma RTL Late Night. Zowel het bezoek van de presentator als zijn onthulling kwamen voor Tan als een verrassing.
(Thu, 28 May 2015 21:47:00 GMT)

Thrillerschrijver Jo Claes wint De Gouden Strop
De Vlaamse auteur Jo Claes is de winnaar van De Gouden Strop, de prijs voor de beste misdaadroman van het afgelopen jaar. Hij krijgt de prijs voor zijn boek De mythe van Methusalem, maakte juryvoorzitter Laetitia Griffith donderdagavond bekend tijdens de Avond van het Spannende Boek in Amsterdam.
(Thu, 28 May 2015 20:01:00 GMT)

Google lanceert onbeperkte gratis foto-opslag
Google gaat zijn gebruikers onbeperkte gratis opslag voor foto's en video's bieden. Met de Google Photos-app is het bovendien mogelijk foto's automatisch te ordenen op mensen, plekken of dingen. Ook lanceert het bedrijf Android Pay, een nieuwe betaaldienst die gericht is op 'eenvoud, veiligheid en keuzevrijheid'.
(Thu, 28 May 2015 19:44:00 GMT)

NS inspecteerde Fyra-treinen enkel op papier
De NS noch de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport heeft de moeite genomen de Italiaanse V-250 treinstellen van AnsaldoBreda bij levering grondig te inspecteren. Hoewel de treinen voor gebruik door tien instanties zijn gekeurd, ontdekten technici van de NS pas nadat de treinen van het spoor waren gehaald dat de Italianen iedere trein anders hadden geassembleerd.
(Thu, 28 May 2015 19:24:00 GMT)

Van der Steur wil stelsel verkeersboetes herzien
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie onderzoekt of hij het boetestelsel voor verkeersovertredingen op de schop kan nemen. Hij gaat kijken naar een 'fundamentele herijking van het boetegebouw', zei hij donderdag in de Tweede Kamer.
(Thu, 28 May 2015 19:08:00 GMT)

Recordaantal klachten over eindexamens
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft ruim 159.000 klachten binnengekregen over de eindexamens van afgelopen periode. Nog niet eerder werd er zoveel geklaagd over de examens, die vanaf 11 mei werden afgenomen.
(Thu, 28 May 2015 18:16:00 GMT)

OM Spanje wil snel van start met proces-Visser
Het Openbaar Ministerie in Spanje wil snel beginnen met het proces tegen de verdachten van de moord op de Nederlandse volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein. Het OM vroeg dat deze week op een zitting, aldus de krant La Opinión de Murcia donderdag.
(Thu, 28 May 2015 18:14:00 GMT)

PVV-lijsttrekker door 3 partijgenoten ingehaald
PVV-lijsttrekker Marjolein Faber is bij de Eerste Kamerverkiezingen van afgelopen week door drie verschillende partijgenoten voorbijgestreefd. Veel PVV'ers stemden niet op de nummer 1 en kozen voor kandidaten die veel lager op de lijst stonden.
(Thu, 28 May 2015 17:13:00 GMT)

Extra bijdrage Nederland aan grensbewaking EU
Nederland zet langer materieel in voor de bewaking van de Europese buitengrenzen en het redden van bootvluchtelingen. Het gaat onder andere om een kustwachtvliegtuig en een snelle patrouilleboot. Ook levert Nederland extra personeel. 
(Thu, 28 May 2015 16:20:00 GMT)

Hoeveel kwaad doet de smartphone op school?
In handen van een leerling is een smartphone een onvoorspelbaar wapen. Een 8-jarige leerling uit Krimpen aan de IJssel blijkt zijn juf te hebben vastgelegd op zijn mobieltje, daartoe aangemoedigd door zijn ouders. Ze hadden gehoord dat het chaos was in haar les, en hun zoon zou daarvoor het bewijs aanleveren. Kort daarop werd de docente ontslagen, al had dat volgens de directeur niets met het filmpje te maken.
(Thu, 28 May 2015 16:16:00 GMT)

'Misbruikzaak rond monnik Mettavihari breidt zich uit'
De affaire rond het seksueel misbruik door de boeddhistische monnik Mettavihari breidt zich uit. De volgelingen van de in 2007 overleden Thaise monnik spreken van zeker 21 misbruikgevallen, meldt de NOS.
(Thu, 28 May 2015 15:56:00 GMT)

Salmonellabacterie in Franse kaas
Franse kaasjes van het merk Le Petit Fiancé des Pyrenees kunnen de salmonellabacterie bevatten. Deze bacterie kan een ernstige voedselinfectie veroorzaken. Mensen die de kaas hebben met houdbaarheidsdatum 2 juni 2015 wordt dringend verzocht de kaas niet te eten maar terug te brengen naar de winkel waar deze gekocht is.
(Thu, 28 May 2015 14:47:00 GMT)

Cameron: Rutte zeer sterke partner in EU
De Britse premier David Cameron ziet Nederland als een 'zeer sterke partner in Europa'. Dat zei hij vandaag in Den Haag waar hij overlegde met premier Mark Rutte over de hervorming van de Europese Unie.
(Thu, 28 May 2015 14:30:00 GMT)

Geen vervolging in 'fuck de koning'-zaak
Het Openbaar Ministerie zal de activist die 'Fuck de koning' riep tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet definitief niet vervolgen. Het OM maakte vanmiddag bekend dat de strafzaak tegen Abulkasim Al-Jaberi (26) wordt geseponeerd. Justitie gaat ervan uit dat de verdachte zijn uitspraken heeft gedaan 'binnen de context van het publiek debat'. Daarom zijn de uitlatingen niet strafbaar.
(Thu, 28 May 2015 13:36:00 GMT)

'Taxibeleid Mansveld gaat niet ver genoeg'
Er moet meer ruimte komen voor innovatie in de taxibranche. Het nieuwe taxibeleid van staatssecretaris Mansveld (Pvda, infrastructuur) gaat niet ver genoeg als het aan de VVD, D66 en GroenLinks ligt. Ook de PvdA vindt dat er meer geëxperimenteerd moet worden met bijvoorbeeld taxi-apps in de grote steden. Kamerlid Duco Hoogland: 'Het feit dat UberPop opkomt geeft aan dat er behoefte aan is.'
(Thu, 28 May 2015 13:03:00 GMT)

Helft Nederlandse brievenbussen verdwijnt
De helft van het aantal brievenbussen in Nederland gaat verdwijnen. De 8700 die overblijven, komen op centrale plaatsen te staan, zodat ze voor iedereen goed zijn te bereiken. Belangenbond ANBO is blij dat PostNL de bussen zo veel mogelijk gaat verplaatsen.
(Thu, 28 May 2015 12:38:00 GMT)

Arrestanten sinterklaasintocht niet vervolgd
Het overgrote merendeel van de Zwarte Piet-demonstranten die afgelopen november werden opgepakt tijdens de Sinterklaasintocht in Gouda, zullen niet strafrechtelijk worden vervolgd. Eén arrestant wordt nog verdacht van het mishandelen van een agent en verzet bij aanhouding. Dat heeft de Haagse officier van justitie zojuist aan advocaat Willem Jebbink laten weten.
(Thu, 28 May 2015 12:27:00 GMT)

Kamer tegen 'belachelijk advies' lagere hypotheeklimiet
Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen het nog verder verlagen van de hypotheeklimiet. De regeringspartijen VVD en PvdA willen niet verder gaan dan de verlaging waartoe het kabinet eerder al had besloten. Ook oppositiepartijen D66 en SGP zijn tegen verlaging van de limiet, net als ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.
(Thu, 28 May 2015 11:05:00 GMT)

Hoeveel spaargeld is nodig voor uw droomhuis?
De nieuwe financiële adviesraad van de regering vindt dat huizenkopers minder moeten lenen; de maximale hypotheek moet vanaf 2018 omlaag naar 90 procent van de koopsom. Bereken hier hoeveel spaargeld u dan nodig heeft als u een huis wilt kopen.
(Thu, 28 May 2015 10:40:00 GMT)

Kamp: Nederland ligt achter met digitale innovatie
Nederland en Europa liggen met digitale innovatie en ICT fors achter op de rest van de wereld. Oorzaken daarvoor zijn allerlei barrières, vooral in regelgeving, doordat ondernemers alles 28 keer moeten doen. 'De douaneslagbomen binnen de EU zijn allang verdwenen, maar de virtuele grensposten bestaan nog volop.'
(Thu, 28 May 2015 10:04:00 GMT)

SVB biedt excuses aan voor pgb-problemen
'Zorgverleners en budgethouders zijn de dupe geworden van de problemen. Wij bieden onze oprechte excuses aan voor de ontstane situatie. Dit is niet hoe wij gewend zijn te werken.' Dat heeft Nicoly Vermeulen, voorzitter van de raad van bestuur van de Sociale Verzekeringsbank vandaag gezegd in de Tweede Kamer.
(Thu, 28 May 2015 09:04:00 GMT)

de Persgroep Publishing Nederland NV