You are here: HomeNewsWorld NewsDe Volkskrant (Netherlands)
PreviousHeadlines NetherlandsNext


Dit betekent de sluiting van MC Slotervaart voor patiënten, personeel en andere partijen
Het Slotervaartziekenhuis gaat definitief dicht. Welke gevolgen heeft dat voor het personeel, de studenten, de patiënten, het gebouw en de ziekenhuizen in de omgeving?
(Wed, 14 Nov 2018 20:24:06 GMT)

Landelijke intocht gaat door zonder aanpassingen aan pieten
De nationale intocht van Sinterklaas kan doorgaan zonder aanpassingen aan de pieten. De Haarlemse kortgedingrechter bepaalde dat woensdag in een vonnis waarin hij ook zijn verontrusting uitsprak over het maatschappelijk debat over Zwarte Piet. ‘Dat geeft weinig reden tot vreugde.’
(Wed, 14 Nov 2018 17:00:00 GMT)

Hoe doe je verslag van een heel continent? Onze correspondenten Afrika en Latijns-Amerika leggen uit
De een schrijft over vijftig landen, de ander over een continent dat 19 miljoen vierkante kilometer groot is. Hoe lukt het Mark Schenkel (Afrika) en Marjolein van de Water (Latijns-Amerika) om te schrijven over zo’n gigantisch gebied? En is het moeilijk om als journalist te werken in een regio waar je ook verknocht aan bent? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.
(Wed, 14 Nov 2018 15:41:30 GMT)

AfD-politica verdacht van aanname illegale schenking
Het Duitse OM gaat onderzoek doen naar AfD-fractievoorzitter Alice Weidel, op verdenking van het aannemen van illegale campagnegelden. Weidel kreeg vorige zomer 130 duizend euro van een anonieme donor, via een Zwitserse rekening. Schenkingen van buiten de EU zijn in Duitsland verboden.
(Wed, 14 Nov 2018 19:17:00 GMT)

‘Monstervulkaan’ bij Napels maakt zich op voor uitbarsting
Het is niet de vraag óf de ‘supervulkaan’ Campi Flegrei naast Napels ooit uitbarst, maar wanneer. Tot die griezelige conclusie komen wetenschappers die ontdekten dat het snuivende vulkaanmonster zich oplaadt voor een volgende grote eruptie. Gelukkig kan dat nog eeuwen duren – maar denk bij een uitbarsting wél aan asregens tot in Nederland, en een deel van Napels dat letterlijk in de grond zakt.
(Wed, 14 Nov 2018 19:00:00 GMT)

Vrijspraak Uber-chauffeur na fataal ongeval 22-jarige fietser
De rechtbank in Amsterdam heeft een 22-jarige taxichauffeur van Uber vrijgesproken van schuld aan een ongeluk, waardoor een 22-jarige fietser om het leven kwam.
(Wed, 14 Nov 2018 12:50:00 GMT)

Roep om nieuw Brexit-referendum wordt met de dag luider
Tot twee maal toe kreeg Theresa May woensdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje het verzoek om een nieuw Brexit-referendum te overwegen. Beide keren hielp de premier de vragensteller eraan te herinneren dat er in 2016 reeds een referendum over het Britse lidmaatschap is geweest.
(Wed, 14 Nov 2018 19:20:00 GMT)

Congres-studie: ‘VS kunnen oorlog tegen Rusland of China verliezen’
De militaire superioriteit van Amerika is zo aangetast, dat het in de toekomst een oorlog met supermachten als Rusland en China kan verliezen. Het Amerikaanse leger zal mogelijk ‘onaanvaardbaar hoge verliezen’ lijden bij zo’n conflict. Dat is de opzienbarende conclusie van een rapport van het Congres over hoe de VS er nu militair voor staan.
(Wed, 14 Nov 2018 16:28:00 GMT)

Ook laatste groep VMBO Maastricht rondt eindexamens af – op één na
29 leerlingen van VMBO Maastricht hoorden woensdag dat ze alsnog een diploma krijgen. Vanwege het examendebacle moesten zij afgelopen herfstvakantie hersteltoetsen doen. Eén leerling herkanst binnenkort een laatste vak.
(Wed, 14 Nov 2018 18:08:38 GMT)

Eerste migranten uit karavaan vlak bij grens VS: tientallen beklimmen hek in Mexico
De eerste migranten uit Midden-Amerika die in een karavaan trokken naar de VS, zijn nu vlak bij de Amerikaanse grens. Een groep van zo’n vierhonderd mannen, vrouwen en kinderen bevindt zich in de grensstad Tijuana. Enkele tientallen beklommen het grenshek maar sprongen er niet over.
(Wed, 14 Nov 2018 08:55:00 GMT)

‘Vier moorden op één dag? Dat kennen we hier in Twente niet’
In Enschede werden dinsdag vier dode mannen gevonden in een bedrijfspand. Ze kwamen door vuurwapengeweld om het leven, meldt de politie, die twee van de slachtoffers eerder arresteerde in verband met drugscriminaliteit. De afgelopen jaren werd de stad vaker opgeschrikt door zware geweldmisdrijven. Incidenten, of speelt er meer?
(Wed, 14 Nov 2018 18:22:00 GMT)

Vandaag keren de eerste Rohingya terug naar Myanmar, maar veilig lijkt het er nog allerminst
Bangladesh en Myanmar beginnen donderdag met de repatriëring van een eerste groep Rohingya-vluchtelingen, al lijkt de situatie in Myanmar voor hen nog allerminst veilig. Is dat terugkeerplan niet een beetje voorbarig?
(Wed, 14 Nov 2018 18:43:00 GMT)

‘Nederlanders moeten recht krijgen onbereikbaar te zijn’
Nederlanders moeten het recht krijgen om onbereikbaar te zijn. Naar Frans voorbeeld, waar dit vorig jaar is ingevoerd, zouden werknemers buiten werktijd niet op mails, telefoontjes en (groeps)appjes van hun collega’s hoeven te reageren. Daarvoor pleit PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk.
(Wed, 14 Nov 2018 11:22:00 GMT)

Het is de dag van de waarheid voor Theresa May: deal of geen deal?
Voor de Britse premier Theresa May is het moment van de waarheid aangebroken. Vanmiddag zal haar kabinet tijdens een drie uur durende sessie een oordeel vellen over het voorlopige Brexit-akkoord dat ze met de Europese Unie wil gaan sluiten. Britse media verwachten dat een paar ministers zullen aftreden. Dominic Raab bijvoorbeeld, die het akkoord gisteravond voor het eerst heeft kunnen inzien. Hij trok een somber gezicht na het verlaten van Downing Street.
(Wed, 14 Nov 2018 10:39:00 GMT)

Dit zijn de hoofdrolspelers van de Brexit die alles onderuit kunnen halen
De Britse premier Theresa May, met naast haar Olly Robbins, denkt met het huidige Brexit-akkoord de eerste zege binnen te hebben. Maar haar regering telt nog vier hoofdrolspelers, die alles kunnen torpederen.
(Tue, 13 Nov 2018 22:40:07 GMT)

Van afgekeurd tot alsnog geldig in een week: zo verliep het grootste eindexamendebacle
De laatste dertig van de 354 eindexamenleerlingen van het VMBO Maastricht hoorden vandaag – op één na – dat ze alsnog geslaagd zijn. Binnen een week werden al hun eindexamens ongeldig verklaard door de Onderwijsinspectie en toch wel geldig door minister Slob. Paniekvoetbal, of kon het niet anders? Reconstructie van het grootste eindexamendebacle tot nog toe.
(Wed, 14 Nov 2018 15:08:00 GMT)

Verlies meerderheid kabinet in Eerste Kamer zal Rutte III in zwaar weer brengen
Als het kabinet na de verkiezingen haar meerderheid in de Eerste Kamer verliest, zal het die via de Tweede Kamer moeten repareren om effectief te kunnen blijven regeren. Want in weerwil van het beeld dat Eerste Kamerleden zich liever niet te politiek opstellen, volgen zij nog steeds in vrijwel alle gevallen trouw de lijn van het partijprogramma en die van hun politieke aanvoerders in de Tweede Kamer.
(Wed, 14 Nov 2018 10:20:00 GMT)

Eindelijk weer eens een feestje bij Defensie: een nieuw, nog te bouwen bevoorradingsschip
De marine krijgt een nieuw bevoorradingsschip. In 2023 moet het in de haven liggen, de presentatie van het model was al feestelijk. ‘Een eerste stap in de vernieuwing van de vloot van de Koninklijke Marine’.
(Tue, 13 Nov 2018 17:50:00 GMT)

Pianostemmer die dominee met hamer sloeg, zocht online hoe je ‘moord met hamer’ pleegt
Pianostemmer B. moest zich dinsdag voor de rechtbank verantwoorden omdat hij dominee Ebi Wassenaar meerdere keren met een hamer op haar hoofd had geslagen. Hij herinnert zich er niets van, maar werd desondanks voor poging tot moord aangeklaagd. Volgens zijn advocaat is B. verminderd toerekeningsvatbaar, een ‘psychisch en lichamelijk zwaar beschadigd persoon’.
(Tue, 13 Nov 2018 20:22:00 GMT)

Vier doden in Enschede; in hetzelfde pand werd eerder 17 kilo hennep gevonden
Twee van de vier slachtoffers die dinsdag dood werden aangetroffen in een bedrijfspand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede, zijn in juni aangehouden bij een politiecontrole in hetzelfde pand. Toen werd 17 kilo aan gedroogde henneptoppen gevonden en in beslag genomen. De twee mannen waren in afwachting van hun dagvaarding weer op vrije voeten gesteld.
(Wed, 14 Nov 2018 09:21:00 GMT)

De Persgroep Publishing Nederland NV