You are here: HomeNewsWorld NewsDe Volkskrant (Netherlands)
PreviousHeadlines NetherlandsNext


Urinestank en plakkerige vloer: de NS doet er van alles aan, maar de wc in de trein blijft een heikel punt
De OV-ombudsman wil dat alle treinen en stations voorzien worden van toiletten, ook de kleintjes. De NS hebben de afgelopen jaren gewerkt om de toiletten talrijker en beter te maken, maar voor reizigers blijven trein en wc een combinatie van wisselend succes.
(Tue, 25 Sep 2018 16:18:58 GMT)

Jeugdsoos veroordeeld voor dronkenschap en dood 15-jarige jongen
De Maastrichtse rechtbank heeft een Limburgse jeugdsoos veroordeeld vanwege het dronken maken van een minderjarige, een uniek vonnis. Zijn moeder: ‘Als Max gewoon cola had gedronken, was dit niet gebeurd.’ Max belandde na vier halve liters bier en een paar shotjes op de snelweg, waar hij op de A2 werd aangereden door een auto.
(Tue, 25 Sep 2018 15:28:33 GMT)

Zweden zet Europese trend voort: formatie regering zit muurvast
Twee weken na de verkiezingen zit de coalitievorming in Zweden muurvast. De zittende regering van de Sociaaldemocraten is dinsdag op de eerste vergadering van het nieuwe parlement weggestemd, ondanks dat de partij van premier Stefan Löfven als grootste uit de bus was gekomen. Na Spanje, Nederland, Italië en Duitsland gaat nu ook Zweden een moeilijke formatie beleven met een versplinterd politiek landschap.
(Tue, 25 Sep 2018 10:16:29 GMT)

Slachtoffers Oss buiten levensgevaar, onderzoek is in volle gang
Het meisje (11) en de begeleider (32) die zwaargewond raakten bij het ongeval met de elektrische bolderkar op de spoorwegovergang in Oss, zijn buiten levensgevaar. Dat meldt de politie. Het onderzoek naar het ongeluk is in volle gang. De politie kan op dit moment nog geen conclusies trekken over de toedracht.
(Tue, 25 Sep 2018 17:03:15 GMT)

Duitse katholieke kerk erkent misbruik van duizenden kinderen
De rooms-katholieke kerk in Duitsland is diep door het stof gegaan voor het seksueel misbruik door geestelijken. Het hoofd van de kerk, kardinaal Reinhard Marx, bood dinsdag zijn excuses aan de duizenden slachtoffers die in de afgelopen zeventig jaar als kind werden misbruikt door kerkfunctionarissen.
(Tue, 25 Sep 2018 12:56:09 GMT)

Migranten van reddingsschip Aquarius vinden toch een haven
Frankrijk, Portugal en Spanje hebben een akkoord bereikt over het verdelen van de 58 migranten aan boord van reddingsschip Acquarius. Eerder vandaag weigerde Frankrijk nog het schip aan te laten meren in Marseilles.
(Tue, 25 Sep 2018 10:44:14 GMT)

Theatervoorstelling Rauw toont de impact van het politievak: ‘Een klap kun je krijgen!’
Theatervoorstelling Rauw is speciaal ontwikkeld om de moeilijke kanten van het harde politiewerk bespreekbaar te maken. Praten over emoties of elkaar aanspreken op fouten, is bij veel politiemensen namelijk nog een brug te ver.
(Tue, 25 Sep 2018 12:56:50 GMT)

Inktspotprijs 2018 voor Tjeerd Royaards
Goedemiddag,
(Tue, 25 Sep 2018 15:39:00 GMT)

Premier Nieuw-Zeeland brengt haar baby mee naar toespraak bij de VN
Baby Neve Te Aroha werd verschoond in een vergaderzaal en bij de VN-toespraak van haar moeder keek ze gewoon toe. De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, wist internationaal opnieuw de aandacht op zich te vestigen door maandag haar drie maanden oude baby mee te nemen in de zaal van de VN. Ardern werd direct volop lof toegezwaaid.
(Tue, 25 Sep 2018 10:05:52 GMT)

Moskou en Parijs kunnen niet zonder elektrische step
Na de VS maakt de elektrische step ook een opmars in Moskou en Parijs. Slimme ondernemers bieden deelsteps en bijbehorende apps aan om de verkeersdrukte in de metropolen te omzeilen. En maken daarbij handig gebruik van het gebrek aan regelgeving. De vraag is of dit niet tot problemen gaat leiden.
(Mon, 24 Sep 2018 16:01:04 GMT)

Appen als bestuurder (dus ook op de fiets) wordt volgend jaar verboden
Appen op de fiets of als bestuurder van een ander voertuig wordt vanaf 1 juli volgend jaar verboden. De ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben een voorstel daartoe naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wordt verboden 'om tijdens het besturen van alle voertuigen (dus inclusief de fiets) een mobiel elektronisch apparaat vast te houden', zo staat in het voorstel.
(Thu, 13 Sep 2018 11:56:32 GMT)

#Metoo-beschuldigingen Kavanaugh stellen Republikeinen voor groeiend dilemma
Na nieuwe beschuldigingen aan het adres van Brett Kavanaugh, de door president Trump genomineerde opperrechter in spe, is het voor Republikeinse senatoren lastig geworden in te schatten hoe zij zich moeten opstellen om zelf in november herkozen te worden. Is het politiek verstandig om Trump te volgen, die Kavanaugh onvoorwaardelijk steunt?
(Mon, 24 Sep 2018 19:51:04 GMT)

Russische oppositieleider Navalny meteen na vrijlating weer de cel in
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny moet opnieuw naar de gevangenis, nadat hij maandag net was vrijgelaten. Een rechtbank in Moskou veroordeelde Navalny tot 20 dagen cel wegens het oproepen tot een demonstratie waarbij het tot botsingen met de politie kwam.
(Tue, 25 Sep 2018 09:58:13 GMT)

Bedrijven spekken goede doelen met 33 miljoen euro, particulieren gulste gevers
Bedrijven zijn voor goede doelen een substantiële bron van inkomsten. De 25 grootste goede doelen ontvingen in 2017 bijna 33 miljoen euro. Dat is circa 4,5 procent van de totale opbrengst uit donaties. Stichting Woord en Daad ontvangt met 5,1 miljoen euro het meest, vooral van christelijke ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf.
(Tue, 25 Sep 2018 00:00:00 GMT)

Het brein achter de moord op deze journalisten is opgespoord. Hoe verliep die zaak ook alweer?
In 1982 werden vier Nederlandse IKON-journalisten in El Salvador doodgeschoten door het Salvadoraanse leger. 36 jaar later spoort onderzoeksprogramma Zembla het brein achter de moord op, een inmiddels 79-jarige kolonel. In Nederland richtte de woede over de moord zich destijds vooral op de Verenigde Staten.
(Mon, 24 Sep 2018 17:36:29 GMT)

Zorgpremie DSW valt lager uit dan voorspeld in de Miljoenennota
De Schiedamse zorgverzekeraar DSW heeft traditiegetrouw een week na Prinsjesdag als eerste zorgverzekeraar de premie voor volgend jaar bekendgemaakt. De nieuwe premie komt uit op 112 euro per maand en is daarmee 4,50 euro duurder dan dit jaar. De stijging pakt lager uit dan verwacht.
(Tue, 25 Sep 2018 04:36:37 GMT)

Deze Iraanse verzetsbeweging uit Delft wordt verdacht van een aanslag
Het Iraanse regime verdenkt de in Nederland gevestigde ASMLA-beweging van een aanslag in hun thuisland. Maar de ASMLA klaagt juist zelf over bedreigingen; vorig jaar werd hun voorman nog vermoord.
(Mon, 24 Sep 2018 17:07:45 GMT)

Dodelijk ongeluk Oss vermoedelijk niet veroorzaakt door straling
Spoorbeheerder ProRail heeft geen reden om aan te nemen dat de elektrische bolderkar in Oss vorige week onbestuurbaar is geraakt door de elektromagnetische straling van de spoorwegovergang. Bij het ongeluk kwamen donderdag vier kinderen om. Een ander kind en de 32-jarige bestuurder van de bolderkar, een zogeheten Stint, raakten zwaargewond.
(Mon, 24 Sep 2018 18:45:56 GMT)

In de Eerste Kamer ligt belangenverstrengeling al snel op de loer
VVD-senator Anne-Wil Duthler stemde in de Eerste Kamer over een wet waar haar bedrijf eerst advies over gaf. ‘Niet koosjer’, menen critici. Relativerende stemmen zijn er ook. ‘Ik heb enige moeite om hier panisch over te doen.’ Want de kwestie staat niet op zichzelf. Integendeel: Eerste Kamerleden stemmen geregeld over wetsvoorstellen waar ze belang bij hebben vanwege hun nevenfunctie.
(Mon, 24 Sep 2018 19:37:31 GMT)

Kavanaugh ontkent #Metoo-beschuldigingen in tv-interview
Brett Kavanaugh, de door president Donald Trump genomineerde opperrechter in spe die wordt beschuldigd van ongewenst seksueel gedrag, heeft die aantijgingen maandagavond ontkend in een interview met de Amerikaanse tv-zender Fox News.
(Tue, 25 Sep 2018 02:32:20 GMT)

De Persgroep Publishing Nederland NV